Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Συνάντηση με τη συγγραφέα Μαγδαληνή Θωμά

 

      Διαδικτυακή συνάντηση με τη συγγραφέα Μαγδαληνή Θωμά είχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της α΄ γυμνασίου στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας με διδάσκουσα την υπογραφόμενη, μετά από την ανάγνωση του διηγήματός της "Το φάντασμα της ρεματιάς" (Οι εκπαιδευτικοί γράφουν..., επιμ. Ελ. Παπαδοπούλου, Γράφημα 2020. https://eranistria.blogspot.com/2020/09/blog-post.html). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου 2020, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. 

       Συγκινήθηκαν τα παιδιά από την επικοινωνία με τη συγγραφέα, που απάντησε με αμεσότητα και ειλικρίνεια στις ερωτήσεις τους για την ονοματοδοσία των ηρώων του διηγήματος, για τα φαντάσματα και τις παράξενες ιστορίες του κόσμου τούτου, για τα παιδικά της βιώματα και τη σχέση τους με τη συγγραφή. Ο σημαίνων λόγος της τα ενέπνευσε,  βάθυνε τη σχέση τους με το βιβλίο αλλά και τον στοχασμό για τον ρόλο της λογοτεχνίας στη ζωή, όπως αφηγήθηκαν τα ίδια στον ψηφιακό χώρο της συνομιλίας μας μετά με τις δικές τους πλέον παράξενες ιστορίες.

 

       "Όμορφη εμπειρία αυτή η διαδικτυακή επικοινωνία με τα παιδιά" έγραψε και η συγγραφέας. "Η γόνιμη ανησυχία των παιδιών, η ευαισθησία και η περιέργεια που εκδήλωσαν με συγκίνησαν και μου μετέφεραν γνώση", επικροτώντας τα για την ανάγνωση βιβλίων, την παρουσίαση και τον σχολιασμό τους, στον οποίο προβαίνουν συστηματικά στο πλαίσιο της υποστήριξης της φιλαναγνωσίας στο μάθημά τους.

Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, 2019-2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου